середа, 26 червня 2024 р.

Комарівка та комари

Ця «пригода» сталася з нами, коли поверталися з Ніжиловичей, де оглядали закинуту кіностудію. У подорож, як завжди, брала з собою термос з чорним чаєм та запечені бутербродики із сиром. Зазвичай в нас ніколи не виникало проблем з вибором місця відпочинку, щоб провести «чайну церемонію». Але цього разу щось пішло не так.

Вже прогулявшись вуличками фанерного містечка запропонувала попити чаю прямо тут, на локації.
Я: - Зараз поп’ємо чай!
Діти: - Ні!... Нам страшно, тут привиди….

Ну ОК, пішли далі. Залишили територію кіностудії, вийшли на ґрунтову дорогу.
Я: - Поп’ємо чай тут, на узбіччі?
Діти: - Нам страшно, у траві кліщі!

Ну добре, пішли до машини.
Я: – Давайте пити чай поруч з машиною!
Діти: - Нам страшно, тут мурахи!
Я: – Ну то давайте вже пити чай в машині!!!!
Сашко (дуже обурено): - Та мені аж СТРАШНО, скільки після вас потім сміття вигрібати! Поїхали знайдемо місце по дорозі!

Рушили вперед. По бруківці, по калюжам доїздимо до центру села, де магазин, і поряд з сільмагом чудова парасоля із столиком під ним.
Я: - О!
Діти: - Нам страшно, там ЛЮДИ!
Цього разу погоджуюсь, бо особи поруч із магазином виглядають дійсно підозріло.

Їдемо далі, й видивляємось ще якесь місце.
За кілька кілометрів Сашко гальмує:
- Я знайшов!!!, - і показує на купу складених колод просто серед лісу, й продовжує - Ого, який їжак в кущі побіг! Величиною з нашого Мурчика!!!
- Нам у лісі страшно…, - почали діти, але я перебиваю:
- Ну добре, Сашко, відкрий двері!
Сашко тягне за дверцятка, і в машину тієї ж миті влітає рій комарів.
- ЗАКРИЙ ДВЕРІ!!!!, - несамовито верещу я.
- Ти ж казала «ВІДКРИЙ»???!?!?!?, – ще не зрозумів ситуацію Сашко.
- Казала!!! А тепер закрий!
Сашко закриває, і ми починаємо відпльовуватись та відмахуватись від комарів.

Рушаємо далі, поглядаючи по сторонах:
- Дивіться, а ось машини припарковані стоять, це мабуть грибники…
- Та то вони пішли в ліс і пропали… комарі заїли… це машини ще з того року стоять…
- Та ні, то вони щойно приїхали шашликів посмажити… Дуже зручно – нанизив кілька комарів на шампур – й шашлик готовий…
- Недаремно той їжак був величезного розміру, на комарях роз’ївся… Мурчика б сюди…

Так неспішно під’їхали до села. Читаємо назву - КОМАРІВКА. Тепер все зрозуміло!
- Діти, подивіться, люди які тут живуть – справжні герої!!!
- Так тут щось нікого немає…
- Так всі по хатах сидять, на вулицю бояться виходити…
- Кажуть, тут є й база відпочинку…
- То для супер-екстремалів, то вже якщо Еверест підкорив, за наступною порцією адреналіну можна й сюди…

Чай врешті решт попили аж біля Жовтого літака – тільки там ризикнули вийти з машини. Вдома мазалися мазюкою. Якщо що – ділюся рецептом "швидкої допомоги": мазь Кремген зовнішньо на місце укусів та одна таблетка Супрастіну, щоб менше чесалося.

Останнього комаря в себе на носі прихлопнула вже на подвір’ї.

P.S. Як розумієте, жодного фото Комарівки не маю. Не до того було.

P.P.S. На останок - трошки «вікіпедійної» інформації. Вперше Комарівка згадується у 1644 році, тож цей рік вважається датою заснування села. Як на мене, походження назви очевидне – в місцевих лісах ну ДУУУУЖЕ багато комарів. Величезна популяція цих комах обумовлена тим, що село повністю оточено глухим високим лісом. Таким, що у ХІХ столітті ці ліси були зараховані до Корабельного Гаю – тутешня деревина призначалася лише для будівництва річкових суден. Загалом це вже Поліський фізико-географічний регіон. А ще через село протікає невеличка річка Гуска (загальна її протяжність становить 14 кілометрів).
У 2003 році було затверджено герб Комарівки. Як гадаєте, хто на ньому зображений?

P.Р.P.S. Ох, комарі… Дивні створіння… Такі маленькі, але у повсякденності щодня ми згадуємо їх набагато частіше, ніж, наприклад, того самого велетенського слона. Їх противне дзижчання здатне звести з глузду будь-кого, не дарма й саме слово «комар» походить саме від їх звуку.
Ці комахи навіть стали такою собі обов’язковою частиною культурної розмови: «Як літо проходить? Як погода, спекотно? Що на городі? КОМАРІВ багато?». Тож не дивно, що комара, як головного героя, часто можна зустріти як в сучасній творчості, так і в народній, і навіть ще глибше – вони є героями прадавніх алтайських та якутських легенд, які говорять, що комар виник з попелу від багаття якого-небудь людоїда, гігантської істоти чи злого духа. Втім, комарі й справді виникли дуже давно - близько 170 мільйонів років тому.
Як приклад народного співу про комара можна пригадати відому аж з XVI-XVII століть гумористичну пісню «Ой, що ж то з а шум учинився що комарик та й на мусі оженився…». Особисто мені в дитинстві дуже подобались слова з неї, а саме «Ой, упав же комар з високості, поломив потрощив ребра й кості». Цікаво, що саме ця пісня стала прообразом всім відомої «Мухи-Цокотухі» Чуковського. Микола Васильович Корнєйчуков (а це справжнє ім’я Корнія Івановича) народився на росії, але його мати Катерина Йосипівна була полтавською селянкою й розмовляла з сином тільки українською мовою. І у дитинстві хлопець міг на пам’ять цитувати «Енеїду». А от з англійською в нього виявилися проблеми. Він ідеально володів «теоретичною» частиною й переводив книжки (того ж «Айболітя»), а от на слух мову не сприймав абсолютно, хоч і прожив в Англії близько року.
Наостанок додам не народні, а суто наукові дані про комарів.
Вампірами є виключно дівчинки – кров їм потрібна для розвитку яєць. Відкладають яйця вони у воду – тобто окрім стадії імаго комарі є водними тваринками. Розмножуються дуже швидко – доросла самиця відкладає 30-150 яйця кожні 2-3 дні, з яких вилуплюється нове покоління вже за тиждень. Порахуйте, скільки вона може наплодити в геометричній прогресії личинок. Тривалість життя такої імаго-комарихи становить приблизно рік.
Укус комара зудить та припухає, але це найменша шкода, яку він може завдати. В певних регіонах ці комахи переносять досить небезпечні захворювання. За статистикою щороку у світі від них гине два мільйони людей, в реальності ж цифра ще більша. Тому з популяцією комарів борються всіма відомими засобами.
Загалом комариця, коли відшукує майбутню жертву, орієнтується на вуглекислий газ, що видихається людиною, теплове випромінювання, рух, запах молочної кислоти, що міститься у поті. Але що цікаво, її дуже приваблює істота, яка щойно з’їла банан.

Чим же харчуються комарі-хлопчики, якщо кров їм не потрібна? Вони п’ють нектар. Ну просто такі собі безтурботні метелики…

неділя, 23 червня 2024 р.

Китайські ліхтарики (мікс фестивалів різних років)

Паперові різнокольорові ліхтарики – невід’ємна частина багатовікової китайської культури. Вже давно вони перетворилися з банального предмету освітлення приміщення у справжні художні витвори. «Ліхтарна» традиція налічує кілька тисячоліть, навіть існує окреме Свято ліхтарів, яке знаменує собою закінчення святкування китайського нового року. І де б ви не були у світі, побачити червону паперову кулю буде означати тільки одне – Ви опинилися у китайському кварталі. Тому що китайський ліхтарик – один з найбільш значущих маркерів цієї нації.

Але китайські ліхтарики – вони не тільки червоні. Їх традиційно також виробляють з малюнками природи – гір, водоспадів, квіт, птахів. А одним з різновидів ліхтариків є «цзоумаден» - ліхтар з обертанням. В його середині знаходиться механізм, який приходить в дію від запаленої свічки, й починається рух силуетів - конячок чи чогось ще.

Нині ліхтарі – окремий вид мистецтва. І свято ліхтарів вже давно сягнуло за кордони Китаю - багато років по всьому світу проводяться подібні свята й фестивалі. Хтось запускає ліхтарики в небо, хтось - відправляє пливти по воді. А ще розповсюджені фестивалі із величезними сяючими інсталяціями, на яких можна зустріти тварин, риб, квіти, фігури – справжнє дивовижне місто. Такі виставки вже проводились у 40, або навіть більше країнах світу.

Фестиваль у Бірмінгемі, фото з інтернету

Подібні шоу по всьому світу влаштовує компанія Haitian Culture, яка зареєстрована у Сичуані, Китай.

Завод Haitian Culture площею 8000 квадратних метрів, фото з офіційного сайту Haitian Culture

Етапи виготовлення ліхтарів не складні. Спочатку створюється металевий каркас. Потім на нього встановлюється освітлення (наразі це лед-лампи) і далі натягується натуральний шовк. Фінальний штрих – на деякі ліхтарі художник наносить малюнок. І все це – ручна робота.

Формування сталевої конструкції методом зварювання, фото з офіційного сайту Haitian Culture
Встановлення пакету ламп, фото з офіційного сайту Haitian Culture
Приклеювання шовку, фото з офіційного сайту Haitian Culture
Розпис – фінальний етап створення ліхтаря, фото з офіційного сайту Haitian Culture

Транспортують ліхтарі великою фурою у зібраному стані, лише великі композиції – частинами, й потім монтують на місці. Збирає фігури спеціально запрошена китайська команда спеціалістів.

Ліхтарі композиції «Котячий загін охоронців» вивантажують з причепу машини
Ось цей «Котячий загін», на попередньому фото робітники несуть саме ці тюльпанчики

До Києва також вже кілька разів приїздив Фестиваль гігантських китайських ліхтарів, на якому були представлені величезні сяючі інсталяції.

Вперше фестиваль приїхав до нас на Співоче поле у лютому 2019 року, приймаючою стороною у Києві виступила компанія декору Grand Event на чолі з керівником Денисом Погорєлко.
Я у той сезон не мала змоги відвідати виставку, і, зізнаюся, бажання теж не мала. Бо реклама та фотографії на мене геть не склали враження. Вирушила на заклад через рік, на другий фестиваль, у лютому 2020-го, і тільки за ради того, щоб кудись прогулятися. Якоїсь зацікавленості не було зовсім, й зовсім не розраховувала побачити щось привабливе. Тому була цілком вражена і шокована! Бо це – щось неймовірне! Сяюча казка серед снігових заметів!

Композиція на Співочому полі, 2020 рік

На третій фестиваль у Києві, який відкрився у дзеркальну дату 12022021 на початок нового року за китайським календарем, я побігла вже бігом. А потім і на четвертий! Вважається, що на композиції останнього було витрачено 10 кілометрів шовку.

Зоряні скакуни, 2024 рік
Єдиноріг Сапфір, 2024 рік
Сімейка котиків, 2024 рік
Джин з чарівної лампи, 2024 рік

Після кожного візиту я щоразу проводила обов’язкову «рекламну компанію» серед всіх своїх знайомих - бо враження у мене були дууууже позитивні!
Треба зазначити, що у 2024 році всі композиції були абсолютно нові, але загалом подібні виставки - це мікс старого та нового. Наприклад на третій фестиваль багато інсталяцій приїхало вдруге, але й багато було встановлено вперше. «Повторні» композиції були розміщені вже на зовсім іншій локації, тому в цілому складалось враження, ніби бачиш вперше ВСЕ.

Пасхальний кролик у 2020 році
Той самий кролик у 2021-му – композиція обіграна трошки по-іншому
Фестиваль 2020 року
Ті самі фігури у 2021-му

Побачити ж цей фестиваль можливо було й в інших містах України. Влітку ліхтарі їздили до Одеси, восени – до Харкова, а потім – до Буковелю.

Оскільки ліхтарі освітлюють темряву, традиційно виставка відкривається у години, коли на дворі вже темно. Наприклад, в Одесі у розпал літа сяючі фігури у парку Савицького можна було подивитись з 21 години вечора до опівночі. Але особисто мені більше подобається відвідувати Співоче поле, коли тільки починає сутеніти. Це більш вражаюче видовище – поєднання сяючого неба, освітленого останніми промінцями сонця, й чарівних фігур. Тому по часу завжди прихожу на саме відкриття виставки.

Тільки починає сутініти
Ніч темніше, яскравіше кольори! Але мені більше до вподоби ніжний попередній варіант

Хочу сказати банальне – подібні виставки дуже корисні задля розширення нашого кругозору, набуття нових знань про традиції, культуру й історичну спадщину іншої далекої країни. Наприклад, особисто я нічогісінько не знала про легендарну Теракотову армію, яку у Китаї вважають восьмим Дивом світу. Саме таку назву має величезна кількість статуй, які було створено більше ніж 2100 років тому задля мавзолею імператору Цинь Шихуанді у Сіані, й вони були поховані разом з ним. Кількість статуй вражає – їх щонайменше 8100, це справжня армія глиняних воїнів. Будівництво гробниці тривало 38 років. Всі скульптури відрізняються одна від одної, вони унікальні. А виявлені вперше вони були у 1974 році, коли місцеві жителі почали будувати криницю.

Теракотова армія – поховання величезної кількості статуй
Теракотова армія у вигляді ліхтарів – на Співочому полі. Фігура великого китайського воїна має 15 метрів на зріст

Ще одним відкриттям особисто для мене стала всесвітньо відома Сичуанська опера. Як поєднання різних направлень мистецтва вона сформувалася приблизно 400 років по тому у провінції Сичуань. Основною родзинкою таких вистав є швидкісна зміна масок акторами. Загалом у виставі все на вищому рівні – музика, танок, костюми. Але «зміна обличь» просто зачаровує. Це справжнє шоу, від якого неможливо відірватись – я передивилась безліч відео на YouTube. Актор змінює маску за одну мить, й на протязі танку таких змін може бути близько двадцяти. Секрет зберігається у таємниці й передається з покоління у покоління у театральних родинах. Маски виготовляють з дамасту (шовку), й потім по черзі актор їх знімає різким «пострілом» віяла або плащу. Одночасно може бути вдіто 24 маски. Я не уявляю, як під ними важко дихати. А потрібно ж ще й танцювати!

Маски Сичуанської опери, фестиваль 2020 року

І ще трохи композицій (на кожній виставці їх демонструють близько тридцяти):

Вогняний лев, 2021 рік. Лев насправді трохи схожий на Дракона, який приїздив до нас на два роки раніше, у 2019-му. Його довжина тоді сягала 40 метрів – справжній рекордсмен! Але я його не побачила – той раз не відвідувала фестиваль
Підводний світ - у Китаї вважають, що черепаха здатна передбачати майбутнє. Фото 2020 року, загалом композиція була на фестивалі кілька разів, й кожного разу виглядає неперевершено
Павич був на фестивалі також декілька разів. Це фото 2021 року. Вночі хвіст виглядає неймовірно!
Дзвіночки створюють надзвичайно чарівну атмосферу. 2021 рік
Весела гусінь і компанія, 2020 рік
Вартова підземного світу, 2024 рік
Рожевий фламінго вважається символом виконання бажань. Птахи були на виставці кілька разів, це фото 2020 року
Коропи Коі 2021, були і на рік раніше

І це далеко не все, що можна було побачити на фестивалях. І якщо це чудове шоу знов приїде до нас – я знов побіжу дізнаватися Таємниці ліхтарів...

Чарівний палац – вхід на Співоче поле до фестивалю у 2024 році. Сьогодні ми будемо першими!
Гігантська квітка
Ліхтарі чекають на Вас!