понеділок, 18 грудня 2023 р.

Борисівські коні, вересень 2023

БорисИ – невеличке село неподалік від нашої дачі. Були часи, коли кожні вихідні ми їздили на «фазенду», і проїжджали повз села, вже за ним звертаючи до нас. Тож це місця мого дитинства. Правильна назва села – Борисів. Мешкає в ньому трохи більше за 200 осіб, а за площею воно менше квадратного кілометра.
Якоїсь визначної пам’ятки в селі тривалий час не було жодної. Звісно, окрім природи. Ця ділянка не входить до ландшафтного заказнику Васильківські Карпати, але крутосхили тут все одно присутні. Тому природа дуже мальовнича, як і скрізь у тутешніх місцях. А ще є озеро. Воно хоч і не велике, але влітку перетворюється на суцільну розвагу для місцевих – декілька разів приходила поплавати в ньому і я.
Місцевий краєвид

Але нещодавно тут з’явилася дуже крута туристична перлина. Це нібито кінна ферма, але й не зовсім так. Тутешній заклад - Кінно-трюкова база «Українські Козаки» Олега Юрчишина, Stunt Team «Ukrainian Cossacks by Oleg Yurchyshyn». І хоч «прописку» Козаки мають васильківську (вул. Прорізна, 1), реальне розташування - фактично це Борисів.

Актор та каскадер Олег Богданович Юрчишин, фото з власної сторінки у Фейсбуці

Загалом ця організація існує вже тривалий час – з 1988 року. Її діяльність зосереджена на виховуванні коней для трюків та каскадерських зйомок, тож місцевих конячок можна побачити у багатьох фільмах, музичних кліпах та рекламних роликах. Вони приймають участь у Міжнародних лицарських турнірах, а ще колектив запрошують для виступу у різних заходах, фестивалях, святах – самого різного масштабу. «Українські Козаки» відвідали багато країн Європи, а найбільшим їх тріумфом був виступ у Лондоні, коли сама її Величність Королева була у захваті та запитувала: «Як ви це робите?».
Цікаво, що у Великобританію «Українські Козаки» летіли літаком разом з кіньми! Загалом же артисти-каскадери виступають не тільки на власних конях, а й дуже швидко можуть підготувати для виступу місцевих тварин, які до цього моменту не брали участі в подібних шоу – найкоротший термін «виховання» коня для виступу стався в Угорщині, коли «нові» коні були підготовлені до виступу всього лише за два дні.
Що ж стосується «як ви це робите?», Олег Юрчишин може відповісти – все через власний досвід та травми. Від самого початку кар’єри ніяких наставників чи тренерів в артиста не було, всі знання та вміння довелося здобувати та вигадувати самому. Це дуже тернистий шлях! Спробуйте, наприклад, у фігурному катанні без тренера навчитися стрибати якийсь Рітбергер – це неможливо, доки хтось не підкаже такі дрібниці, як навіть нахил плеча, розворот та висоту коліна. Так і тут – деякі трюки виявилися дуже простими для виконання, але ж поки дійшли до висновку, як саме потрібно їх виконувати, отримали велику кількість травм.
Нині всі надскладні трюки підкорені і з легкістю виконуються навіть оберт навколо тулуба коня на повному скаку та висока піраміда.
Крайній фільм, в якому знімалися коні – «Довбуш» Олеся Саніна у цьому 20023 році. Крайній музичний кліп – «Волю в кулак» Марти Липчей теж у 2023 році. А до цього – багато-багато іншого, всього й не перелічити («Тарас Бульба», «Вогнем та мечем», «Чорна рада», «Сорочинський ярмарок», «Будинок летючих кинджалів», «Захар Беркут» і ще, й ще, й ще)

Виступ «Українських Козаків», піраміда. Фото з офіційного сайту Кінної бази
Фінальні титри до кінострічки «Довбуш». "Постановник кінних трюків – Олег Юрчишин». Фото з Фейсбуку
Святкування «випускного» у приватному садочку «Колегія мрій» у сусідній з нами Мархалівці, 2023 рік. Запрошений до діточок лагідний коник – теж з «Українських Козаків». Так, колектив із радістю відвідує заходи навіть такого невеликого масштабу. Фото зі сторінки Кінної бази у Фейсбуці

При такому поважному послужному списку «Українські козаки» тривалий час арендували приміщення в іншій частині Василькову. Але тепер нарешті коні-каскадери мають власну домівку, й саме тут – у Борисах. Збудовані нові стайні та майданчики кілька років тому, приблизно у 2020-2021 роках - спостерігали за поступовим зведенням стаєн, періодично відвідуючи дачу.

Врешті решт ми зупинилися й вирішили завітати сюди.
Як я вже сказала, цих коней запрошують для відеозйомок, для виступу на святах. Також тут навчають верховій їзді, можна приїхати просто покататися на конячці, або замовити яскраву фотосесію.
Ми ж просто прогулялися по території та познайомилися з тваринами. Дуже люб’язна дівчина назвала нам породу та кличку кожного коня, відповіла на всі запитання.

Одна з цих дівчинок провела нам маленьку екскурсію по «фермі». Фото з офіційної сторінки бази у Фейсбуці
Табличка на паркані з інформацією – години праці, телефон. За табличками видні стайні

Найбільше на базі нас привабили арабські скакуни. Вони дуже красиві! Це одна з найдавніших порід, що виведені людиною. На сході дуже цінують їх та кажуть, що арабських коней створив Аллах з південного вітру.

Арабські скакуни Абат, Асцент та Гектор (хто з них хто – не знаю)

На фото вище – арабські коні. Вам здається, що вони білі? Ні, вони сірої масті! При цьому фото правдиво передає кольори. Справа в тому, що сірі коні з часом біліють. Це явище має назву «посивіння коня» і носить дуже індивідуальний характер. Із віком у тварини шкіра гірше виробляє пігмент. Бувають випадки, коли кінь віком три роки вже повністю сивий – білий. Буває й навпаки – все життя лишається сірим. А найчастіше сірі коні стають білими у сіру цяточку, ці цяточки називають «гречка». Всіх цих коней все одно продовжують називати сірими.

Мама та маленьке лоша
Торкатися носика коня – це неймовірні відчуття! Він м’якенький та дуже приємний, як бархат! Я не могла відійти від цієї чарівної мордочки!

Тож приїздіть у Борисів покататися на каскадерських конях, повчитися верховій їзді, або замовити неймовірну фотосесію. Організація працює щодня, для відвідування потрібно записатись за номером 0508252479. І коники відкриють вам свій чарівний світ!

Немає коментарів:

Дописати коментар