середа, 13 грудня 2023 р.

Город Городецького, або Розмірковування про різне

«Місто з химерами» Олеся Ільченка

Щойно дочитала! Сподобалось дуже. Обожнюю книжки, в яких історичні факти переплітаються із фантазією автора, а головними героями оповідання є відомі особистості.

Роман «Місто з химерами» вперше був виданий у 2009 році, його автор – киянин Олесь Григорович Ільченко. А головний герой книги - найвідоміший архітектор Києва Владислав Владиславович Городецький. Але ця замітка не про нього. Хочу порозмірковувати про інше.

Загалом в інтернеті про Городецького написано багато й мало одночасно. Багато – одного й того самого. «Десять фактів про життя Городецького» переписуються «журналістами» з одної статті в іншу. І на цьому все. Щось додатково знайти майже неможливо. Тому дуже цікаво було прочитати саме художню книгу про відомого архітектора та про життя Києва тих часів. Жанр оповіді заявлений, як детектив, але звісно, ніякого детективного сюжету немає, й загалом сюжету, якогось розвитку подій майже немає. Але це не знижує оцінку книги, а можливо й завищує – можна бути впевненим, що автор майже нічого не додав від себе. Тобто все, що написане – правда, до найменших дрібниць саме так і було в житті.

Від філіжанки кави не відмовлюся ніколи, тим більш коли її пропонує сам пан Городецький! (п’ю каву міцну, без цукру, але обов’язково з цукеркою «Корівка»). Фото 2004 року

Цей пам’ятник Владиславу Городецькому було встановлено у київському Пасажі у 2004 році. Автори – відомі скульптори, які у парі створили багато цікавих київських монументів (Паніковський, Проня Прокопівна, Леонід Биков). Це Володимир Іванович Щур та Віталій Йосипович Сівко.

Зізнатися? Коли фотографувалася, зовсім не знала, хто ж це присів до столика вуличної кав’ярні разом зі мною. Запитала у друзів. У відповідь почула «Здається архітектор якийсь…»,але впевненої конкретики не було.

Зараз смішно це згадати.
Звісно, на той момент я знала Будинок з химерами. Відвідувала концерт у Будинку актора (бувшій Кенасі) – разом із подругою Світланою. Була на концерті органної музики у костелі – це був спонтанний культ-масовий похід з роботи. Кілька разів оглядала Національний художній музей України – в цей заклад нас возили викладачі з Художньої школи.

Будинок з химерами, 1901-1902 роки будівництва
Костел, 1899-1909 роки будівництва
Кенаса, 1898-1902 роки будівництва. У 1981 році вона була передана закладу «Будинку актора»
Я у Будинку актора 1 грудня 2001 року. У 1970-ті роки, оскільки на той час в приміщенні розміщувався кінотеатр, до Кенаси ліворуч було добудовано гардеробне приміщення, частину його можна побачити на фото вище. Ця світлина зроблена саме в цій сучасній добудові до Кенаси. А слухали ми в той вечір «Revenko Band»

Але, відвідуючи всі ці місця, я не знала. Що збудував ці всі споруди саме він, Лєшик Городецький.

І саме про це розмова. Чия провина в тому, що я та мої друзі на той час не знали архітекторів, історію цих відомих будівль?
Вважаю, що в школі треба обов’язково ввести додатковий предмет – Історія власного міста. Замість виховної години. І це буде набагато більше виховувати дітей. Власне місто треба знати, любити і берегти. Будь-яке. І про саме невеличке село знайдеться, що розповісти, про край, про прилеглі містечка. Екскурсії теж можна проводити будь-де – скрізь знайдеться що-небудь цікаве.

Якби так було, з Києвом, мабуть, не відбувалося б того, що є зараз. Старовинні будинки навмисно знищуються, доводяться до руйнівного стану. А потім на їх місці втикаються «свічки» елітних бізнес-центрів.
Весь цивілізований світ береже власну історичну архітектурну спадщину і для бізнес-містечок окремо, майже за містом виділяє великі території.
В нас все навпаки, руйнується історична панорама Києва. Якщо якийсь район ви довго не відвідували, за півроку його впізнати вже неможливо. Скрізь натикані супер-пупер-сучасні скло-бетонні коробки. «Скло та бетон».

Бетон. Саме Городецький вперше почав у Києві застосовувати залізобетон у будівництві, збудувавши з нього Будинок з химерами.
Чому такі дивні прикраси на будинку? Городецький обожнював мандрівки та мисливство, й мрія про сафарі створила у його фантазіях диковинних тварин. І ще - зазвичай страховиськами відлякували найдорожче, тому химери й встановлені на відомих соборах – Кельнському, Нотр-Дамі. Тож мабуть Городецький дуже любив свій будинок та любив Київ.

Чи є щасливою доля Будинку з химерами? Легенди кажуть, що Городецький прокляв його, як йому довелося їхати з міста у 1920 році через московську навалу. Дійсно, організації, розташовані потім у Будинку, постійно змінювались. Але ж нині Будинок з химерами є однією з резиденцій Президента України. Чи може бути більшою шана для будинку? Тож все ж таки його долю вважаю щасливою.

Дуже хочу, щоб й весь Київ спіткала щаслива доля.

У кожного міста є СВІЙ особливий архітектор, який став душею міста. Які споруди стають символами? Ніхто не знає, формули не існує. Навряд Артинов гадав, що його водонапірна вежа стане символом Вінниці. Але ж сталося саме так. А у Києві повноправним символом міста є Будинок з химерами.

Нажаль одними химерами московію не відлякати. Тоді, на початку ХХ століття, Городецький в решті решт поїхав у Тегеран. Там він теж працював, але документальних підтверджень цьому не зберіглося. Вважається, що за його ескізами збудовано будівлю для принцеси Шамс Пехлеві (доньки персидського шаха Рези Пехлеві) у шахському палаці Саадабад.

Радянські війська вперше вдерлися в Іран у 1941 році. З тих пір ця держава підзалежна росії. І нині Тегеран із московією знову нищать моє місто і мою країну.

Всі ми любимо Київ всією душею. Але цього замало. Треба дбати та піклуватися про нього, оберігати, та – знати. Доречі, цю чудову книжку порадив мені прочитати мій син. І вже я – раджу всім!

Немає коментарів:

Дописати коментар